Pandeminin yaradığı nadir sektörlerden biri kahve… Hem tüketimi arttı hem de satış noktaları. Daha da ötesi fast food ve akaryakıt gibi kimi sektörler için “tüketicilerin marka tercihlerini değiştiren” önemli bir fark yaratma noktasına dönüştü. Veriler gösteriyor ki kahve satış noktalarında yaşanan artış toplumda her 10 kişiden 6’sı tarafından olumlu karşılanıyor. Öte yandan toplumun yüzde 64,2’si halihazırda bir fast food zincirinde kahve içtiğini, yüzde 49’u akaryakıt istasyonunun iş birliği içerisinde olduğu kahve zincirinin o akaryakıt istasyonuna gitme sıklığını arttıracağını belirtiyor. Pulside’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “Kahve Tüketim Alışkanlıkları Araştırması” toplumun gün içerisinde ne kadar kahve tükettiğinden en sevdiği kahve markalarına, tüketicilerin yeni deneyimlerinden tercih noktalarına kadar pek çok konuya ışık tutarken sektörün paydaşlarına da önemli tüyolar veriyor…
Her 10 kişiden 1’i günde 5 bardaktan fazla kahve tüketiyor!
Araştırmada katılımcılara gün içerisinde ne sıklıkla kahve tükettikleri sorulduğunda günde 2-5 bardak yanıtı yüzde 42,5 ile en öne çıkıyor. Her 3 kişiden 1’i günde 1 bardak kahve içtiğini belirtirken araştırmada en dikkat çeken verilerden biri de her on kişiden birinin günde beş bardaktan fazla kahve içtiğini ifade etmesi oluyor. Sıcak içeceklerin nispeten daha az tüketildiği yaz mevsiminde ise tüketicilerin yine kahveden vazgeçemediği görülüyor… Araştırmadan elde edilen bulgular katılımcıların büyük çoğunluğunun (yüzde 82,7) günde 1 bardak veya daha fazla kahve tükettiğini gösteriyor. Yaz mevsiminde ise bu oran yüzde 80,8 olarak karşımıza çıkıyor.
Pandemi kahve tüketimini artırdı
Pandemi döneminde kahve içme sıklığında yaşanan değişim sorulduğunda katılımcıların yüzde 41,5’i kahve tüketiminin arttığını, yüzde 50,5’i kahve tüketiminin aynı kaldığını ve sadece yüzde 8’i daha az kahve tükettiğini ifade ediyor. Cinsiyet dağılımına bakıldığında kadınların erkeklere oranla pandemi sürecinde daha fazla kahve tüketmeye başladıkları görülürken “Hiç kahve tüketmiyordum, tüketmeye başladım” diyenlerin yüzde 81,6’sını çalışanların oluşturuyor olması dikkat çekiyor.
Araştırmada “En çok kiminle kahve içersiniz?” sorusuna katılımcılar en çok eşleri/sevgilileri/ partnerleri (yüzde 39,2) ile birlikte kahve içtiği yanıtını veriyor. Yalnız kahve içen kişilerin oranı ise yüzde 26,3. Erkeklerin kadınlara oranla eşleri/sevgilileri/ partnerleri (yüzde 44,4) ile kahve içme sıklığının daha fazla olması ise ayrıca dikkat çekiyor.
Zirvenin Sahibi Türk kahvesi
Araştırmaya göre toplumun en çok tükettiği (yüzde 84) ve de en sevdiği (yüzde 54,7) kahve çeşitlerinde zirvede açık ara Türk kahvesi var. Katılımcıların en çok tükettikleri diğer kahve türleri arasında filtre kahve yüzde 41,3 ile ikinci sırada gelirken çözünebilir hazır kahveler yüzde 39,3 ile üçüncü sırada yer alıyor. Cinsiyet dağılımına bakıldığında, yine tüm kahve çeşitlerinde kadınların erkeklerden daha fazla kahve tükettiği görülüyor. Araştırmaya göre yaz aylarında da en çok tüketilen kahve türü Türk kahvesi (yüzde 24,3) olurken listenin ikinci sırası değişiyor ve yüzde 9,8 Ice Latte tüketicilerin en çok tercih ettiği ikinci kahve türü oluyor.
Kurukahveci Mehmet Efendi zirvede yalnız!
Söz konusu toplumun hem en sevdiği hem de en fazla tükettiği Türk kahvesi olunca rekabet ve zirve yarışı daha da anlamlı hale geliyor elbette. Araştırma kapsamında tüketicilere en beğendikleri Türk kahvesi sorulduğunda Kuru Kahveci Mehmet Efendi yanıtı yüzde 64’le birinci olurken ikinciliği yüzde 14,5 ile Kahve Dünyası Orta Kavrulmuş Türk Kahvesi alıyor.
Metodoloji
Araştırmanın amacı kişilerin kahve içme alışkanlıklarını ve kültürünü ölçmektir.
Zamanlama: 10 15 Haziran 20 21
Veri toplama yöntemi Mobil Panel (Eşzamanlı)
Örneklem: %95 güven aralığında 4 hata payı ile 600 görüşme
Örnekleme yöntemi: Ayda bir kezden daha sık kahve tüketen kişiler ile görüşülmüştür
Ortalama görüşme süresi: 3,8 dakika